Melyek a petefészek ciszta fajtái?

A petefészek ciszta kialakulása napjainkban egyre gyakrabban figyelhető meg a női társadalomban, azonban sokan nem tudják, pontosan mit is jelentenek ezen típusú szervi elváltozás különféle fajtái. Kíváncsi, mik is a petefészek ciszta fajtái? Tartson velünk és tudjon meg többet!

Mi az a petefészek ciszta?

A petefészek ciszta tulajdonképpen nem más, mint a petefészekben elhelyezkedő, folyadékot tartalmazó, betokosodott üreg. Mivel ilyen elváltozás keletkezhet a havonta esedékes tüszőérés során is, amely egy teljesen egészséges folyamat, a folyadéktartalmú elváltozást csak akkor hívhatjuk cisztának, ha annak átmérője 40 milliméter vagy annál több. 

A petefészek cisztásodása esetén a kialakulás oka szerint megkülönböztethetünk funkcionális és organikus petefészek cisztákat is, amelyeknek egyes altípusai is léteznek. Az elváltozások jelenlétére és a pontos típusra nőgyógyászati vizsgálat deríthet fényt, a diagnózis felállítása után pedig a szakorvos az adott petefészek ciszta fajta, valamint az aktuális állapot alapján javasol kezelést a hölgynek.

Funkcionális petefészek ciszták

A petefészek ciszta fajtái közül az egyik típus a funkcionális petefészek ciszta, amely a petefészek normális működése során keletkezik. Ezen petefészek ciszta kezelése a legtöbb esetben gyógyszeres terápiával zajlik, amely mellett javasolt ciszta elhajtó tea fogyasztása, valamint az életmód bizonyos szintű megváltoztatása is.

Follikuláris ciszta

A follikuláris ciszta tüszőrepedés elmaradásakor alakulhat ki. Ennek oka, hogy bár ösztrogén termelődik a petefészek működése során, sárgatesthormon azonban nem, így a tüsző nem tud időben megrepedni és a helyén sem jön létre sárgatest. Ezen legtöbbször follikuláris tüszőként említett elváltozás kialakulása a legtöbb esetben a stresszes, feszült, szorongással teli életmódra vezethető vissza, így oka leginkább a lélekben keresendő.

Sárgatest ciszta

A sárgatest ciszták elváltozása a tüszőrepedést követően alakulhat ki abban az esetben, ha a repedést követően visszamaradó sárgatestben felgyűlik a folyadék. A sárgatestből kialakult petefészek ciszta fajtái között megkülönböztethetünk tékasejtes és granulózasejtes cisztásodást is.

Granulózasejtes cisztásodásról akkor beszélhetünk, amikor az érintett hölgy terhességének korai fázisában jelentkeznek sárgatest ciszták, általában féloldalon. Ezek az elváltozások általában kisebb méretűek és csak egy üreggel rendelkeznek. Nem szabad őket eltávolítani, hiszen veszélyeztethetik a fejlődő életet, a ciszták pedig maguktól is elsorvadnak a várandósság későbbi szakaszaiban.

A tékasejtes cisztásodás esetén az elváltozás oka általában a HCG lepényhormon túltermelődése vagy túladagolása, tehát kialakulhat természetes folyamatok eredményeképp, de hormonkezelés által is. Az így kialakult elváltozás általában fogamzásgátló tabletták szedésével fejleszthető vissza.

Organikus petefészek ciszták

A sokszor valódinak nevezett organikus petefészek ciszta szervi úton fejlődik ki. Az organikus petefészek ciszta fajtái közé tartozik az endometriózisból visszamaradt ciszta, valamint a daganatos ciszta is.

Csokoládéciszta

Az endometriózisból visszamaradt ciszta, vagy másnéven csokoládéciszta, amely a méhen kívül alakul ki a méh nyálkahártyájából. Az üregben lévő, barnás folyadék így nem tud ürülni menstruációkor, amelynek köszönhetően a ciszta egyre növekszik, ezzel okozva kellemetlenségeket az érintett hölgynek.

Daganatos petefészek ciszta

Daganatos petefészek ciszta lehet jóindulatú és rosszindulatú is, amely csupán egy erre irányuló vizsgálat alkalmával állapítható meg. A daganatos petefészek cisztásodás továbbá lehet savós, nyákos és dermoid is. 

A jóindulatú daganatos petefészek ciszták tulajdonképpen mirigydaganatok, amelyek lehetnek nyákos és savós ciszták is. A nyákos cisztásodás mindig jóindulatú, azonban a savas ciszta sok esetben átalakulhat rosszindulatú daganattá is. Épp ezért ezen típus esetén különösen figyelni kell a sejtburjánzás jeleit, hiszen ha a sejtburjánzás még csak a daganat belsejében figyelhető meg, az érintett gyógyulási esélyei még jók.

A dermoid ciszta a legtöbb esetben jóindulatú daganat, amely egyszerre három csíralemezből fejlődik ki, így többféle szövettípust tartalmazhat. Ennek következményeképpen belsejében bőrszövetek találhatóak, amelyen szőrszálak nőnek. A szőr természetes módon faggyút termel, amelynek következtében a ciszta faggyúval van telítve. Egyes esetekben a dermoid cisztában a különféle sejtek jelenlétének köszönhetően olyan érdekes jelenségek is jelen lehetnek, mint például fogak vagy pajzsmirigy-szövetek fejlődése.

A petefészek ciszta fajtái között tehát több szempontot figyelembe véve is különbséget tehetünk, a típus korai diagnosztizálása pedig a gyógykezelés mielőbbi kialakításának és megkezdésének a kulcsa. Önt is érinti a petefészek ciszta típusainak egyike? Segítse gyógyulását az oldalon található női életmód tanácsok megfogadásával, tájékozódjon bővebben a Youtube csatornánk videós anyagainak segítségével, kövesse Facebook oldalunkat, ahol rendszeres hírek és tanácsok várják, vagy pedig egyeztessünk egy díjmentes női tanácsadás keretein belül, ahol személyes tanácsokkal láthatom el!

Személyre szabott teakeverék készítés

Vannak olyan esetek, ahol az egészségügyi állapot, a gyógyszerek szedése illetve a felvett Covid-védőoltások indokolttá és célszerűbbé tehetik személyre szabott teakeverék elkészítését, fogyasztását.

Figyelem!
A Hölgyi tea gyógynövényes teakeverék, a palástfű tea és az életmód tanácsok a szervezet testi-lelki öngyógyító- és harmonizáló folyamatait segíthetik elő, ám az orvosi vizsgálatokat, ellátást, a gyógyszeres vagy egyéb szakorvosi kezelést nem helyettesíthetik.

Hasonló bejegyzések