Amikor a PCOS (Policisztás Ovárium Szindróma) szóba kerül, gyakran előtérbe kerülnek az orvosi kezelések és a gyógyszeres terápiák. Azonban kevésbé hangsúlyozott, de ugyanolyan fontos a testünk által küldött üzenetek megértése. A PCOS kezelése nem csak a fizikai tünetek enyhítéséről, hanem az életünkkel kapcsolatos belső konfliktusok feloldásáról is szól. A következő blogcikk részletezi, hogy a PCOS nem csupán egy orvosi diagnózis, hanem sokkal több annál – egy jelzés a testünktől, amely arra ösztönöz minket, hogy alaposabban megvizsgáljuk életünk frusztrációt okozó aspektusait.

A PCOS Kezelése – Egy komplex megközelítés

PCOS – Mire hívná fel a hölgyek figyelmét?

Ha a testünkben orvosok által diagnosztizált elváltozás található, például a PCOS kezelése során, tegyük fel magunknak a kérdést, hogy mit szeretne üzenni ezzel a testünk nekünk? 

PCOS esetében azt, hogy lehet valamilyen helyzet, kapcsolat az életünkben, ami frusztrál, de amit már lehet, hogy megszoktunk és ezért nem érzékeljük, hogy fáj. Szenvedünk bizonyos mondatoktól, hozzáállástól, elutasítástól, veszteségtől úgy, hogy már észre sem vesszük. Túl sok dolgunk, feladatunk van, az élet kihívások elé állít, és nincs időnk magunkkal, az érzéseinkkel, a lelkünkkel foglalkozni. Ráadásul születésünkkor kaptunk-e egy kis kézikönyvet, mint amikor például mosógépet vásárolunk, hogy mit, hogyan kell működtetni, ha tisztaságot szeretnénk, hogy milyen tényezőket kell figyelembe venni a jó eredményhez és a hosszú élettartamhoz?

Nem, nem kaptunk ilyen leírást magunkról, sem a bennünk zajló látható és láthatatlan folyamatokról. Útmutatás híján nem elvárható magunktól, hogy ezeket a helyzeteket, megéléseket tudjuk kezelni. Az iskolában, a biológia órákon ugyan számos dolgot megtanultunk a testünkről, de vajon az érzéseinkről tanultunk-e? Milyen érzelmek vannak? Hogyan azonosítom ezeket és milyen feloldási, megoldási lehetőségek állnak rendelkezésre a különböző érzelmekkel, élethelyezetekkel kapcsolatban a PCOS kezelése során?

Nagyon sokan úgy nőttünk fel, hogy e téren egyedül voltunk a világban, és felnőttként külön figyelem ráfordításával kell megismernünk ezeket a bennünk láthatatlanul zajló és adott esetben nyomot hagyó folyamatokat, hogy kezünkbe tudjuk venni az irányítást. A kérdés az, hogy PCOS esetében, mi hagyott nyomot bennünk? Mi az, amit a testünk ezzel az elváltozással kompenzál? PCOS esetében a válasz szerteágazó és több dolgot kell figyelembe venni, így a megoldásban támogató válaszok több bejegyzésben érkeznek majd.

Ahhoz, hogy közelebb kerüljünk a megoldáshoz, először nézzük meg, hogy mi is pontosan a PCOS? A PCO (Policisztás Ovárium) a női szervezet hormonális megbetegedése. PCOS orvosi elnevezése onnan ered, hogy a petefészek kéreg alatt ciszták sorakoznak, amelyek valójában olyan petesejtek, tüszők, amik szeretnének megérni és kilökődni, de nem tudnak. Ezt az állapotot hormonális elváltozás hozza létre, amiben jellemző az ösztrogénszint csökkenése, és ezzel egyidőben a férfi nemi hormonok túlsúlya. Az elváltozás során úgy tűnik, hogy a petefészkeken vastag, kéregszerű bevonat keletkezik, ami megakadályozza az érett petesejtek megérését és kilökődését.

Mivel a Policisztás Ovárium Szindróma több tünet együttes jelenlétét mutatja a szervezetben (fokozott szőrnövekedés, pattanásos bőr, túlsúly, rendszertelen menstruáció, cukor- és anyagcserezavar, inzulinrezisztencia, hajhullás, terméketlenség), így a PCOS kezelése is többszintű figyelmet igényel. Első körben, ha a PCOS tünetegyüttesből a cisztákat nézzük, akkor azok teljes megértése érdekében fontos megismerni, hogy mi a petefészek funkciója?

 1. Petesejtek termelése, vagyis biológiai értelemben a fajfenntartás kiinduló szerve a petefészek.
 2. Női nemi hormonok termelése, amelyek a másodlagos női nemi jelleg kialakításában, a fogantatásra kész állapot előkészítésében és a megtermékenyülésben játszanak szerepet.

A bizonyítékokon alapuló Germán Gyógytudományban (GNM) is e két alapfunkcióhoz kapcsolódó konfliktustípusokat azonosította Dr. Hamer, akinek e felfedezést köszönhetjük. Már Hippokratész is ismerte, hogy minden betegségnek két szakasza van: egy meleg és egy hideg fázis. Ehhez kapcsolódóan a GNM-ben is minden elváltozás két szakaszból áll: egy konfliktus aktív és egy helyreállítási fázisból. Nézzük most egyelőre a petefészek ciszta szerepét, működését és ezen testi elváltozás lehetséges kiinduló pontjait. Ahogy a biológiai funkciója is kettős, ugyanúgy kétféle konfliktusra, megélésre reagál a petefészek.

 1. Veszteség konfliktus, amikor elveszítünk egy számunkra nagyon kedves és fontos személyt: szülő, gyermek, férj, barát, háziállat, akiről gyermekként gondoskodtunk, vagy akár a „leányvállalatunk”, a vállalkozásunk, amit a mi „gyermekünknek” tekintünk.
 2. Vesztesség érzése, amikor egy férfi megaláz bennünket akár szavakkal, akár szótlan tettekkel, vagyis, amikor nem véd meg bennünket más nőkkel, pl. az anyóssal szemben, amikor más nőket úgymond fölém helyez. Amikor felülírja az egyeztetett programjainkat az anyukája kedvéért, amikor más nőkkel megcsal, akkor én alulmaradok nőként.

A PCOS kezelésének biológiai folyamatai: Hormonális változások és ciszták kialakulása

Konfliktus aktív szakaszban a petefészeknél sorvadás, szövetelhalás történik. Ebből adódik az ösztrogén szint csökkenése. A tüszők nem tudnak megérni, kilökődni a PCOS kezelése során. A megoldást, megnyugvást követő fázisban a be nem ért tüszők folyadékkal telítődnek, ami később szövetesülni fog, hogy a végén egy kiegészítő, hormontermelésre képes petefészket hozzon létre a testünk.

A helyreállítási fázis elején a petefészek ciszta még a környező szervekbe kapaszkodik saját vérellátásának biztosítása céljából. Amint a cisztában kifejlődik saját vérellátása, leválik a szomszédos szervekről. A ciszta ekkor kemény felületű tokot képez maga köré, és így sebészi úton könnyedén eltávolítható. Ez az egész folyamat 9 hónapig tart, mint egy terhesség. A megkeményedett ciszta ettől kezdve már női hormonokat termel, sőt kialakulhat ösztrögéndominancia is, mivel az elváltozás biológiai értelme a funkció fokozása, a női nemi hormonok többlettermelése.

Miért teszi ezt a testünk?

Azért, mert úgy érzékeli, hogy nem tudunk kezelni egy helyzetet:

 1. Családtag, barát, kisállat stb. elvesztése, halála, amitől szenvedünk, és az agyunk éppen ezért megerősíti azt a szervünket, amivel új egyedet tudunk létrehozni, hogy így pótoljuk a veszteségünket.
 2. Ha nem voltam elég nőies, elég jó ahhoz, hogy én legyek az első a férjem, a barátom életében (akivel esetleg gyermeket is terveztem volna), és csalódtam, és ez fáj, de nem tudok a helyzetemen változtatni, akkor segít az agyam, és megerősíti a női hormont termelő szervemet, hogy kompenzálja az én úgymond „gyengeségemet”, és a helyreállítási fázisban létrejövő plusz petefészek segítségével több női hormont tudok majd előállítani, amivel nőiesebb leszek – egyébként 5-10 évet letagadhatok a koromból –, újra fel tudom kelteni a férfi figyelmét és termékenyebbé is válok.

Elváltozás csak abban az esetben jelenik meg a testemben, ha a petefészekhez kapcsolódó biológiai konfliktusokat nem tudom még kezelni, ha ezek fájnak, és szenvedek ettől, és nem tudok a helyzetemen változtatni.

Például, ha házas vagyok és gyermekeink vannak a férjemmel, akkor ott a dilemma: borzasztóan megbántott a férjem, vagy újra és újra figyelem kívül hagyja azt, amit szeretnék, nem érzem jól magam, de hát itt vannak a gyerekek, meg egyébként sem tudnám egyedül eltartani őket, most mit tegyek? Kénytelen vagyok benne maradni egy olyan kapcsolatban, amiben szenvedek, amiben nem telik örömöm, ami mélyen belül frusztrál, de mivel tehetetlennek érzem magam, így inkább elnyomom az érzéseimet.

Az eddigiek olvasása során jogosan merülhet fel kérdés: „hogy akkor nem ösztrogéndominancia áll a PCOS hátterében?” a PCOS kezelése során. Az elváltozás konfliktus aktív fázisában férfihormon dominancia állapota diagnosztizálható, de miután eltelik 9 hónap és “szerviesül” a korábbi folyadékkal telt ciszta, ekkortól kiegészítő petefészekként működik. Ha a helyreállítási fázisban készül hormonvizsgálat, akkor már nagy valószínűséggel ösztrogéndominanciát fognak megállapítani. Ez nem jelenti feltétlen a teljes gyógyulást, mert előfordulhat függő gyógyulás, amikor még nem teljesen oldottuk meg az eredeti konfliktust, ezért érdemes mindenképpen beazonosítani az eredeti, kiváltó konfliktust, élethelyzetet, és azt is megfigyelni, hogy érzelmileg hogyan reagálunk, ha eszünkbe jut az az adott személy, aki miatt frusztrációt éltünk át.

Fontos, hogy ezek az írások iránymutatásként szolgálnak ahhoz, hogy egyáltalán rálássunk arra, hogy hol lehet a testi elváltozás lelki gyökere. A megoldás minden esetben egyedi, mert a személyiségünktől, a saját tapasztalatainktól és lehetőségeinktől függ, hogy milyen megoldás lenne jó számunkra. Ezt minden esetben egyénileg kell megtalálni, és néha nem is ott van a „kutya elásva”, ahol gondoljuk. Azok a konfliktusok, amik a bejegyzésekben szerepelnek, mint lehetséges gyökérokok, iránymutatásként szolgálnak ahhoz, hogy azok, akik PCOS-sel vagy petefészek cisztával rendelkeznek, merre indulhatnak el a valódi probléma feltárásában.

A PCOS-szel kapcsolatos megértés nem korlátozódik pusztán az orvosi kezelésekre. A testi elváltozások mögött gyakran mélyebb, lelki okok húzódnak meg, amelyek felismerése és kezelése alapvető fontosságú a hosszú távú gyógyuláshoz. A PCOS kezelése egy összetett folyamat, amely magában foglalja a testi tünetek enyhítését, valamint a lelki és érzelmi állapotok ápolását is. Az írások, mint amit ebben a blogcikkben is találunk, iránymutatást nyújthatnak a betegség mélyebb megértéséhez, segítve ezzel a betegeket abban, hogy a testük által küldött jelzésekre figyeljenek és megfelelően reagáljanak rájuk.

Köszönet a cikk megírásáért Hegedűs Beatrixnak.

Hegedűs Beatrix, a Tudatos Test konzulens, személyre szabott tanácsadással segíti a nőket. Kapcsolatfelvételhez írjon a címre és kövesse a Tudatos Test és Lélek Facebook oldalát friss információkért és inspirációért.

A PCOS kezelése során fontos az integrált megközelítés. Az orvosi kezelések mellett a gondolati, érzelmi és életmódbeli változások is segíthetnek a tünetek enyhítésében. A Hölgyi teakeverék valamint az életmód tanácsok kiegészíthetik az orvosi terápiákat, de nem helyettesítik azokat.

 • Alapteakúra A PCOS Kezelése – Egy komplex megközelítésNapi 2 bögrével3 hónapos alapteakúra

  “KÉT BÖGRÉS” Hölgyi tea alapteakúra csomag (aranyveszőfűvel)

  Mióma, adenomiózis, 5 cm-nél nagyobb petefészekciszta, méhpolip, mellciszta, PCOS, endometriózis, babatervezés esetén…
  Amennyiben gyógyszert szed, akkor az aranyvesszőfüves változatot javasoljuk.
  21900 Ft
  RészletekKosárbaLoading Done
 • Alapteakúra A PCOS Kezelése – Egy komplex megközelítésNapi 1 bögrével3 hónapos alapteakúra

  “EGY BÖGRÉS” Hölgyi tea alapteakúra csomag (aranyveszőfűvel)

  Petefészekciszta esetén, ami 5 cm-nél kisebb és nem okoz görcsöket…
  Amennyiben gyógyszert szed, akkor az aranyvesszőfüves változatot javasoljuk.
  11200 Ft
  RészletekKosárbaLoading Done
 • Alapteakúra A PCOS Kezelése – Egy komplex megközelítésNapi 3 bögrével3 hónapos alapteakúra

  “HÁROM BÖGRÉS” Hölgyi tea alapteakúra csomag (aranyveszőfűvel)

  Gyakori, erős panaszok, alhasi görcsök, nyilalló érzések illetve műtétre várás esetén…
  Amennyiben gyógyszert szed, akkor az aranyvesszőfüves változatot javasoljuk.
  31200 Ft
  RészletekKosárbaLoading Done

Személyre szabott teakeverék készítés

Vannak olyan esetek, ahol az egészségügyi állapot, a gyógyszerek szedése illetve a felvett Covid-védőoltások indokolttá és célszerűbbé tehetik személyre szabott teakeverék elkészítését, fogyasztását.

Figyelem!
A Hölgyi tea gyógynövényes teakeverék, a palástfű tea és az életmód tanácsok a szervezet testi-lelki öngyógyító- és harmonizáló folyamatait segíthetik elő, ám az orvosi vizsgálatokat, ellátást, a gyógyszeres vagy egyéb szakorvosi kezelést nem helyettesíthetik.

Hasonló bejegyzések